Veelgestelde vragen
· Waar zijn de pelottes van gemaakt?
-Feminaform pelottes
De feminaform vaginale dilatatieset bestaat uit 4 pelotte van verschillende diameter lengte met een universeel handvat. Een pelotte is een gladde kunststof cylinder met een ronde top die taps toeloopt: de diameter aan de top is kleiner dan de diameter aan het handvat. Dit zorgt voor een geleidelijke, comfortabele overgang naar een grotere pelotte. De set is gemaakt van medische kwaliteit kunststof.
– Intimate Rose pelottes
De flexibele, super gladde slicone set van 8 dilatoren. De dilatoren zijn ontworpen door een bekkenbodem fysiotherapeut en zijn gemaakt van gladde, veilige, medisch kwaliteit silicone. Ze zijn 100% BPAvrij. De kleuren zijn zeer aansprekend, de gebruikte kleurstof is volkomen veilig.
De dilators hebben een ring waar mensen met zowel kleine als wat grotere handen goed grip mee hebben. Om meer keuze in uitgangshouding te hebben of gewoon omdat u het prettig vindt kan de set uitgebreid worden met een handvat.
· Worden dilatatie sets vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Vergoeding van de dilatatie set, door de zorgverzekering, is afhankelijk van bij welke verzekeraar u aangesloten bent. Om voor vergoeding in aanmerking te komen stuurt u de factuur die u ontvangt samen met het voorschrift van uw behandelend dokter of therapeut naar uw zorgverzekeraar.
· Kan ik op eigen houtje met de dilatatie set gaan oefenen?
Aangeraden wordt om de dilatatie set te gebruiken op advies of indicatie van een arts of therapeut. Afhankelijk van uw aandoening kan uw arts/therapeut u instructie geven over hoe te oefenen met de vaginale dilatatieset.
Het gebruiken van de vaginale dilatatieset zonder professionele begeleiding of oefenprogramma kan bij aandoeningen zoals dyspareunie of vaginisme veel minder effectief en zelfs frustrerend zijn.
· Als het maagdenvlies (hymen) nog intact is, gaat dat stuk met het gebruik van pelottes? Doet dat pijn?
Wanneer een vrouw fysiek volwassen wordt, in haar late tienerjaren, is het maagdenvlies een zeer dun, elastisch membraan. Dit membraan wijkt uit elkaar of verdwijnt. Als een vrouw een maagdenvlies heeft dat intact is voor het inbrengen van een pelotte kan de membraan er omheen rekken, gedeeltelijk of volledig los trekken (dit geldt overigens ook voor het gebruik van tampons).
Het maagdenvlies heeft weinig zenuwuiteinden waardoor het lostrekken van de membraan meestal pijnloos is of maar een klein beetje pijn geeft. De restjes van het membraan blijven aan de zijkant van de vagina zitten. Er blijft meestal een gedeelte van het maagdenvlies zitten, ook na het hebben van seksuele gemeenschap. Het lostrekken van enig stukje van het maagdenvlies kan een kleine bloeding geven. Dit duurt maar kort en doet meestal geen pijn.